Windmolens in Brielle een ramp en… niet nodig

brielle-windmolens-2

Waar in 2014 nog echte noodzaak was om de stap te maken naar duurzame energie en voor Westvoorne, Hellevoetsluis en Brielle windmolens werden voorzien van 120 meter hoog, zijn de ontwikkelingen inmiddels zo ver dat deze windmolens helemaal niet nodig zijn.

Dat werd maandagavond ook duidelijk tijdens de informatieavond bij Breezze in Brielle.

Het is klip-en-klaar dat de windmolenexploitant en de gemeente de maximale mogelijkheden opzoeken om twee windmolens te plaatsen en daarbij gebruik maken van rammelende afspraken met de Rijksoverheid. Zo omzeilt de exploitant en de gemeente op handige wijze de wettelijke verplichting voor het uitvoeren van een milieueffectrapportage. En dat terwijl de geluidsnormen op korte termijn wettelijk worden bijgesteld.

Dat is een hard gelag voor de omwonenden, de mensen die verblijven op bijvoorbeeld camping de Meeuw of Roompot Park Brielle. Ook het kinderdagverblijf moet zich zorgen maken. Er zijn namelijk geen beperkingen aan de windmolenexploitant opgelegd waardoor de overlast van geluid en slagschaduw maximaal is.

De berekeningen van het Plan Bureau voor de Leefomgeving, die sturen op meer windmolens op land, staan inmiddels onder druk. TNO maar ook de Nederlandse WindEnergie associatie merken op dat de huidige opbrengsten van windenergie structureel worden onderschat. Dat komt onder andere door de innovatie van windmolens, bijvoorbeeld op zee.

Stichting Urgenda kwam vorig jaar al met een rapport dat er voldoende windmolens op land staan en dat de rest kan worden ingevuld met zonnepanelen op het dak.

Dat pleidooi werd ook door Partij Voorne aan Zee maandagavond tijdens het slotdebat in De Man gedaan. Stop met deze windmolen ontwikkelingen voor Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne en heroverweeg de positie hierin.

Waar de belangen van onze inwoners, campinggasten en toeristen voor de gemeente onbelangrijk worden gezien, lacht de windmolenexploitant zich suf. Die hoeft nergens rekening mee te houden om zijn winst te maximaliseren.

Daarom stellen wij: Geen windmolens op land maar wel wind op zee en zon op het dak.


Diverse berichten

Verzoekt het college de subsidie aan de Voedselbank over 2019 te verhogen naar 5000 euro en deze kosten te dekken vanuit de algemene reserves. In de notitie Armoedebeleid, de huidige afspraken, h...
Constaterende dat de toekomstbestendigheid van onze buitensport-accommodaties een prioriteit is van ons als Raad...

Inschrijven voor onze nieuwsbrief